29 Ιουλ 2010

Να ακυρωθεί το μνημόνιο

Σήμερα κατατέθηκε επίσημα η αίτηση ακύρωσης του μνημονίου από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς. Όλοι ζητούν να κηρυχθούν αντικείμενες στο Σύνταγμα, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά και τις Διεθνείς Συμβάσεις όλες οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
 του

Η αίτηση υπογράφεται συνολικά από το ΔΣΑ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΠΣ, την ΕΣΗΕΑ, το ΤΕΕ, την Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, το Σύνδεσμο Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978, τη Λέσχη Αεροπορίας Στρατού και τον Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως οι λόγοι της προσφυγής τους αφορούν θέματα τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά.
Ειδικότερα, ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία βάση της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845/2010, που αν και κατ ουσίαν αποτελεί διεθνή συνθήκη, όμως, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του Συντάγματος, δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.
Ο δεύτερος λόγος αφορά στη μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για την απόφαση η οποία είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και βάση της οποίας ο υπουργός δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό όπως υποστηρίζεται στην αίτηση ακύρωσης αποτελει παράβαση του άρθρου 36 παρ. 2 του Συντάγματος.
Ο τρίτος λόγος είναι η παραβίαση του δικαιώματος της "περιουσίας", μία έννοια στην οποία εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη, όπως προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Εν ολίγοις, όπως υπογραμμίζεται στην αίτηση, το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει κάθε φορά να αιτιολογείται επαρκώς όταν λαμβάνονται μέτρα, τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

«Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στην συνδικαλιστική ελευθερία, την στιγμή, μάλιστα, που με την νέα συνθήκη της Λισσαβώνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα», υπογραμμίζουν οι φορείς.

«Αναγνωρίζοντας, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχουν εκχωρήσει άνευ όρων όλες τους τις αρμοδιότητες στον Υπουργό Οικονομικών και στην Τροϊκα, απευθυνόμαστε στην μόνη εξουσία, που φαίνεται να αντιστέκεται, τη δικαστική, επιδιώκοντας την αποτελεσματική παρέμβασή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας που θίγονται», προσθέτουν οι διαμαρτυρόμενες πλευρές στην ανακοίνωσή τους.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: