24 Ιαν 2012

Έκκληση Γιούνκερ για άμεση συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα

Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου Eurogroup και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση Παπαδήμου αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, οι μισθολογικές ωριμάνσεις, οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά και περιορισμοί στις απολύσεις. «Έχουμε το πράσινο φως από το Eurogroup να κλείσουμε την συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στις επόμενες ημέρες» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ecofin.
Συμφωνία το συντομότερο δυνατό και επεξεργασία των παραμέτρων ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος, ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής  του προϋπολογισμού».

Το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα επιδιώκοντας να διαμορφωθεί άμεσα το PSI και ανάμεσα στους βασικούς στόχους θα πρέπει να είναι η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των νέων ελληνικών ομολόγων. «Οι υπουργοί θέλουν χαμηλότερο επιτόκιο» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Το επιτόκιο ανέρχεται σήμερα στο 4%.

Χαμηλότερο επιτόκιο ζήτησε το Eurogroup

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.
Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.
Οπως υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.
Πιέσεις για άμεση συμφωνία με την τρόικα
Παράλληλα, οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα παρουσιαστούν πριν από την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις από τους στόχους.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημείωσε, επίσης, ότι η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις απαιτεί η τρόικα

Τις ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν, περιλαμβάνει αναλυτικά το «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, όπως και οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και η «ανελαστικότητα» του χρόνου απασχόλησης.
Στο κείμενο της τρόικας στο οποίο στηρίχθηκαν όλες οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ παρουσιάζονται στο εισαγωγικό μέρος «οι δυσκαμψίες στην ελληνική αγορά εργασίας» και γίνονται σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες. Προτείνει λοιπόν η τρόικα την οριζόντια κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προτείνουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές, ειδικά  σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.
Θέτουν ζήτημα ανελαστικότητας του χρόνου απασχόλησης.

Η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης. Η πρόσφατη απελευθέρωση της αγοράς (το υψηλότερο όριο ομαδικών απολύσεων) δεν εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες διαπιστώνει η τρόικα ενώ επιπλέον, σε ορισμένες εταιρείες και κλάδους όπου είναι απαραίτητη μια μείωση του εργατικού δυναμικού, η διεύθυνση δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιους θα απολύσει.
Βενιζέλος: Ουσιαστική και εποικοδομητική η συζήτηση στο Eurogroup.
Ουσιαστική και εποικοδομιτική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Ecofin προσθέτοντας ότι μπαίνουμε στην στελική ευθεία.
«Έχουμε την έγκριση και την στήριξη του Eurogroup να ολοκληρώσουμε την διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε την ενεργό συμμετοχή και της Τρόικας και του EFSF και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μπορούμε - όπως είπε -  να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση, η οποία θα εκπληρώνει πλήρως όλες τις παραμέτρους της απόφασης του Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι αυτές τις ημέρες θα ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα, γιατί χωρίς τα 130 δις. ευρώ του νέου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει ούτε το PSI, ούτε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
«Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δεσμευθούμε όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «πρέπει το βάρος να
κατανεμηθεί δίκαια. Μόνο έτσι θα έχουμε διασφαλίσει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο». 
«Ο Έλληνας πολίτης, που ζει μια κατάσταση πιεστική και ανασφαλή επί δύο και πλέον χρόνια, πρέπει να νιώσει ότι υπάρχει τώρα ένα άλλο πλαίσιο, πιο ασφαλές, πιο σταθερό, πιο σίγουρο. Ότι έχει προοπτική», πρόσθεσε  ο υπουργός.
Συμπλήρωσε πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να συμβάλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, σε αυτή την προσπάθεια. Και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου».
Καταλήγοντας ο υπουργός τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα είναι η ώρα των δύσκολων, αλλά ιστορικών και σημαντικών αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα να δεσμευθούμε όλοι και τώρα είναι η ώρα να εξηγήσουμε, βλέποντας στα μάτια τον Έλληνα πολίτη, ότι η χώρα μπορεί να γίνει ξανά υπερήφανη.  Όχι απλά και μόνο να διασωθεί, αλλά και να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: